Hoe werkt een CO2 meter?
• Hoeveel PPM CO2 is gevaarlijk?
• Waarom CO2 meter kalibreren?
• Wat is de beste plaats voor een CO2 meter?
Hoe werkt een CO2 meter?
CO2, ook wel koolstofdioxide, is een kleur- en geurloos gas dat wij mensen uitademen. Er worden door ons maar kleine hoeveelheden uitgeademd, maar over een hele dag gezien kan dit in uw huis, op school of op kantoor gestaag oplopen. De verhouding van de CO2 waarden in de lucht, wordt uitgedrukt in PPM (parts per million). Door het aanschaffen van een CO2-meter kan de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht gemeten worden, aan de hand van het resultaat kan dan vervolgens actie ondernomen worden.
Waarom CO2 meten?
Het is belangrijk dat ruimten waar meerdere personen voor geruime tijd aanwezig zijn, goed geventileerd worden. Wanneer de CO2-waarde in de ruimte hoog is, betekent dit dat de hersenen minder zuurstof binnen krijgen dan wenselijk is. Een te hoog CO2 gehalte kan leiden tot hoofdpijn, slechte concentratie, verergering van allergieën en een snellere verspreiding van virussen zoals het coronavirus. Kortom, dit creëert een ongezond leefklimaat en dan kan CO2 een oorzaak zijn van gezondheidsproblemen.
Om dit te voorkomen, is de aanschaf van een CO2-sensor een goede oplossing. Hiermee kan de luchtkwaliteit gemeten worden en wordt een ongezond leefklimaat voorkomen. Maar hoe werkt zo’n CO2-meter nou precies? Een CO2-meter geeft een nauwkeurige aanduiding van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht in parts per million. Deze meter zal alarm slaan wanneer er een gevaarlijk hoge CO2-concentratie in de ruimte aanwezig is.
Overzicht PPM waarden
Hieronder zie je de waarden die het apparaat aan kan geven en wat deze waarden betekenen voor jou en de mensen om je heen.
- 450 tot 800 PPM De ruimte waarin je je bevindt is goed geventileerd.
- 800 tot 1200 PPM Een slecht geventileerde en drukke ruimte. Lange blootstelling kan onder andere je concentratieniveau aantasten. Ventileren is gewenst.
- 1200 tot 2000 PPM Door de grote hoeveelheid CO2, zullen de hersenen minder zuurstof krijgen dan gewenst. Gezondheidsklachten zijn in dit geval niet ondenkbaar. Ventileren is noodzakelijk.
Wanneer de CO2-meter een te hoge PPM waarde in de ruimte waarneemt, zal deze aangeven dat er geventileerd moet worden. Dit kun je dan bijvoorbeeld op een natuurlijke manier doen door een raam of deur open te zetten. Mocht dit niet werken, dan zal er mechanisch geventileerd moeten worden. Via de CO2-sensor kunt u dan aflezen of er meer of minder geventileerd dient te worden.
Hoeveel PPM CO2 is gevaarlijk?
Alle CO2 waarden boven de 1200 PPM moeten vermeden worden omdat deze slecht zijn voor je welzijn en gezondheid. Bij een CO2 niveau van rond de 1200 PPM zul je merken dat de lucht bedompt en onfris is en er klachten optreden zoals:
- Vermoeidheid, sufheid en concentratieverlies
- Hoofdpijn
- Verergering van allergieën
- Grotere kans op virusverspreiding omdat veel van de lucht in de ruimte al eens is ingeademd. Niet echt een fris idee…
Onderzoekers van o.a. de State University of New York ondervonden zelfs dat al bij een CO2 niveau van 1000 ppm een significante vermindering in prestaties te zien was bij hun testpersonen. Mede daardoor raden wij aan te allen tijde te zorgen dat het groene lampje van de CO2 meter brandt; het CO2 niveau blijft dan onder de 800 PPM.
Welke CO2 meter is goed?
Er zijn veel verschillende CO2 meters op de markt. De meters van een paar tientjes zijn niet erg betrouwbaar en geven vaak verkeerde waarden aan. Onze top 5 luchtkwaliteitsmeters zijn met zorg geselecteerd waarbij we hebben gelet op de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Deze hebben allemaal een NDIR sensor en we kunnen na veelvuldig testen en tienduizenden keren verkocht te hebben zeggen dat deze goed zijn. Onze keuze: de EnviSense CO2 monitor. Deze meet CO2, luchtvochtigheid en temperatuur en geeft met de kleuren rood, oranje en groen aan of de lucht gezond is. Uniek aan deze CO2 meter is dat hij alle historische waarden opslaat welke in het gratis digitale dashboard terug te zien zijn. Lees hier meer over de EnviSense.
Hoe meet je CO2 gehalte?
Het CO2 gehalte in de lucht meet je met een CO2 meter die het gehalte in parts per million (PPM) aangeeft. Het beste kun je kiezen voor een CO2 meter met NDIR sensor, ook wel infraroodsensor genoemd. Deze meet hoeveel infrarood licht van een specifieke golflengte wordt geabsorbeerd door de omringende lucht. Er bestaan ook elektrochemische sensoren, maar deze kunnen worden vergiftigd, hebben een kortere levensduur en gaan bij hoge concentraties sneller stuk. Daarom hebben alle CO2 meters in ons assortiment een NDIR sensor. Ook raden we aan een CO2 meter te kiezen die kan kalibreren, zoals de EnviSense CO2 meter.
Waarom CO2 meter kalibreren?
Welke CO2 meter je ook kiest, je moet erop kunnen vertrouwen dat de monitor je op tijd waarschuwt wanneer het CO2 niveau te hoog is. Wanneer een CO2 meter langere tijd in gebruik is kan er een drift (een kleine verandering in meetresultaten van hetzelfde apparaat in dezelfde omstandigheden) ontstaan, ongeacht de leverancier van de sensor. Dit zorgt ook niet voor een minder betrouwbare meter aangezien het vooral om het verloop van de CO2 over de tijd gaat.
De enige manier om te weten of je CO2 meter goed reageert, is regelmatige controle d.m.v. kalibratie. De EnviSense CO2 meter kan handmatig gekalibreerd worden en tevens kunnen de temperatuur en luchtvochtigheid handmatig aangepast worden. We raden aan de CO2 meter minstens één keer per jaar handmatig te kalibreren. Hoe je dit doet lees je in de FAQ en in de handleiding van de EnviSense CO2 meter.
Hoeveel ppm CO2 is normaal
De CO2 meters met stoplicht geven heel duidelijk aan welke CO2 niveaus goed zijn.
- Groen: 400 tot 800 ppm is goed
- Oranje: 800 tot 1200 ppm is medium
- Rood: 1200+ ppm is slecht
De buitenlucht is ± 400 ppm, dus alles rond die waarde is goed en gezond. Als het groene lampje brandt is de ppm waarde normaal en wordt de ruimte goed genoeg geventileerd. Als het oranje lampje brandt moet je meer ventileren, zorg dat het groene lampje altijd brandt. Mocht het rode lampje gaan branden dan moet er direct actie ondernomen worden door te spuien en minder mensen in de ruimte toe te laten.
Wat is de beste plaats voor een CO2 meter?
Het beste zet je de CO2 monitor op tafelhoogte op een plek waar er niet direct in geademd wordt, want dat geeft onbetrouwbare, hoge waarden. Zet de CO2 meter ook minimaal 1,5 meter van een open raam of deur af, dit zou natuurlijk valsspelen zijn. Je kunt de monitor ook aan de muur hangen. Sommige CO2 meters hebben een kabel die korter is dan 1,5 meter, je kunt dan bijvoorbeeld zelf een langere kabel of een verlengsnoer gebruiken, of de CO2 meter aan een computer aansluiten.
Het apparaat is geschikt voor een ruimte tot ongeveer 100 m2. Als de ruimte groter is, kun je meerdere CO2 meters plaatsen, of metingen houden op verschillende plekken in de ruimte.
Wat is een fijnstofmeter?
Een fijnstofmeter meet het aantal fijnstofdeeltjes in de lucht. Fijnstof (ook wel fijn stof) is een verzamelnaam voor de kleine deeltjes in de lucht zoals stof en uitlaatgassen. Je ziet of ruikt fijnstof meestal niet maar het is wel op de langere termijn schadelijk voor je gezondheid. Met een fijnstofmeter is dus te meten hoe gezond de lucht in jouw omgeving is voor de langere termijn. Een CO2 meter meet of er voldoende geventileerd wordt en is meer voor de korte termijn.
Kunnen we je nog ergens anders mee helpen?
Bij Ventilatieland vinden we het belangrijk dat we altijd goed bereikbaar zijn en jouw vragen zo snel mogelijk kunnen beantwoorden. Daarom kun je ons op meerdere manieren bereiken, waaronder via chat of WhatsApp. We staan graag voor je klaar!
Chat met ons
Antwoord binnen 1 minuut
Stuur een WhatsApp
Antwoord binnen 1 uur op werkdagen tussen 8:30 en 17:00
Stuur een e-mail
Antwoord binnen 1 werkdag
Contactformulier
Antwoord binnen 1 werkdag